Galerie Helder

Hans Lemmen

NL-1959

Waarom inspireert het werk van Hans Lemmen?

In de tekeningen van Hans Lemmen overheerst het gevoel dat de tijd heeft stilgestaan, of juist het tegendeel, dat de toekomst voorbij is. Zijn dit taferelen uit een apocalyptische toekomst? In elk geval broeit er een ervaring van tijdloze indrukken.  

Mens en dier lijken er te strijden maar ook samen te leven in de schrale natuur. We zien vreemde mensfiguren en dieren in een glooiend, onbestemd landschap, hier en daar verstoord door kolossale hoogspanningsmasten. Deze wezens schijnen aan elkaar gewaagd en met elkaar vergroeid waarbij de moderne tijd raadselachtig zichtbaar wordt.

 

We bevinden ons in een tijdperk waarin alles aan grote veranderingen onderhevig is. Vanuit de evolutie van jagers en verzamelaars stapten we zo’n tienduizend jaar geleden in de landbouw, die een nieuwe gecultiveerde maatschappij kon doen groeien. De macht van de natuur werd sindsdien vaker toegeschreven aan goden in mythes en in gewijde verhalen. Via ontwikkelingen van de wetenschap en de industriële revolutie werden samenlevingen complexer. Uit de strijd tussen vele civilisaties ontstond een meer individuele bevrijding met breder gedragen maatschappelijke gedragscodes, maar ook gedwongen cultivatie, onderdrukking en uitbuiting. Nu zijn we dan beland in een tijd van immense vervreemding door robotica en biotechniek. En met digitale data en algoritmen die identificeren en onderscheiden ‘wie’ we zijn en welke betekenis we kunnen hebben.

 

Kunstenaar Hans Lemmen woont en werkt in een eeuwenoude hoeve op een afgelegen plek in België. De landerijen met vruchtbare lössgrond waren van oudsher geschikt voor de voedselverbouw. Van menselijke bewoning is hier dan ook al vroeg sprake geweest, getuige de vele artefacten die zelfs vrij dicht aan de oppervlakte te vinden zijn. Deze rijke historische omgeving inspireert hem in zijn kunstenaarschap. Van jongs af legde hij al een uitgebreide verzameling aan van prehistorische werktuigen. Deze levert zijn rechtstreekse verbinding met het natuur- en cultuurlandschap en de intrigerende menselijke geschiedenis.  

 

De mens en zijn omgeving vormen zijn schijnbaar onuitputtelijke inspiratiebron. In het bijzonder fascineert hem de verhouding tussen mens en dier; onze invulling van vrijheid tegenover de inzet van dieren voor menselijk gewin. Lemmen werkt graag in stilte, in de flow van onbevangenheid die zijn intuïtie en energie aanspreekt. Je kunt zijn werk zien als aanklacht tegen de huidige ontwikkeling in de wereld, of juist als romantisch visioen van een ver verleden. Zijn werk is inspirerend omdat je voelt dat het wringt, dat er meer gaande is dan wat hij laat zien.

 

 

Exhibition: (solo, a selection)

2020/2021

- Unleashed and Beyond met Roger Ballen, galerie Helder

2018

- Fuerteventura, Canary Island, artist residence connected to two museum presentations.

- La Laguna, Tenerife, Galeria Artizar, Unleashed (segment) -Amsteram,

- ArtAmsterdam, kunstRai, solo, galerie Helder -The Hague,

- Walkabout,  Galerie Helder

- Maastricht, Bonnefantenmuseum, Unleashed with Roger Ballen

2017

-Paris,Musée de la Chasse et de la Nature, Unleashed

2016

- La Laguna, Tenerife, Galeria Artizar, Me Flesh, You Meat

2015

- Madrid, Blanca Soto Arte, Hunter-Gatherer

- Maasmechelen(B), CC Maasmechelen,

- Of Beasts and Beings Museum De Buitenplaats

- A Contribution to Reality, Ornis A Gallery, Amsterdam

2014

 - Musée de la Chasse et de la Nature, Paris Hibernaculum

2013

- Hond en Horizonten,  Ornis A Gallery, Amsterdam

-The true stories Galeria Artizar, La Laguna, Tenerife

2012

- Sevilla, Galeria Mecanica, Equivocal Evidence

-Tenerife, Instituto de Canarias Cabrera Pinto

- aun terrenal -Sittard(Nl), Museum het Domein,

- No reason to get excited Drawing Center, Diepenheim

2011

- Las Palmas, Gran Canaria, CAAM, Aun Terrenal (duo withJosé Bedia)

- Utrecht, Ornis A Gallery

2010

- Maastricht, galerie Wansink

Kunstwerken

Tasmanstraat 188 Den Haag | 070-346 6309